Επικοινωνήστε μαζί μας στο

213 0 333 000

και ...κάντε το λογαριασμό!

press press re 01
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 09:16

ΗΡΩΝ II Στρατηγική Συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – QPI

ΗΡΩΝ II
Στρατηγική Συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – QPI

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2014 – Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Qatar Petroleum International (QPI) επικύρωσαν τη στρατηγική τους συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Σε πρώτη φάση, η συμφωνία αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση της εισόδου της QPI στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «ΗΡΩΝ ΙΙ», με ποσοστό 25%. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η QPI μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την GDF
Suez, θα κατέχουν και θα διαχειρίζονται την πιο αποδοτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη εξαγορά σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας του Κατάρ στην Ελλάδα και ταυτόχρονα πιστοποιεί τη συνεργασία μεταξύ QPI και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μια συνεργασία με την οποία ανοίγονται ισχυρές προοπτικές για διεθνή διαφοροποίηση μέσα από έργα και επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, κυρίως δε σε έργα υποδομής LNG όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Με αφορμή τη στρατηγική συνεργασία, ο κύριος Nasser Al‐Jaidah, CEO της QPI, δήλωσε, «Η απόκτηση του 25% στη μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ θα αποτελέσει τη βάση μιας μακράς και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στην QPΙ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η QPI πάντα αναζητά νέες συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρήκαμε έναν συνεργάτη που θα υποστηρίξει το στόχο της QPI για διαφοροποίηση, ανάπτυξη και επενδύσεις στην ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι μόλις ηαρχή μιας στρατηγικής συμμαχίας που θα υποστηρίξει περαιτέρω την εδραίωση του Κατάρ ως έναν διεθνή προμηθευτή ενέργειας».

Μιλώντας εκ μέρους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο κύριος Γιώργος Περιστέρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου δήλωσε «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία με την QPI. Αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την εταιρεία μας αλλά και για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που κρατική εταιρεία του Κατάρ, και ένας από τους μεγαλύτερους “παίκτες” παγκοσμίως, επενδύει στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Εύχομαι αυτή να είναι η αρχή μια βιώσιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο κύριος Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα Α.Ε. Soltan Saad Al‐Moraikhi,ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κατάρ Α.Ε. Ιωάννης Μεταξάς, ο κύριος Abdulaziz Al‐Kuwari, Chief Financial Officer, QPI, ο Δρ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Managing Director QEnergy Europe (θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ο κύριος Marc Josz, Executive Vice President της GDF SUEZ Energy Europe branch.
Σχετικά με την QPI

Η QPI ιδρύθηκε το 2006, ως 100% θυγατρική της Qatar Petroleum (QP), της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ,  προκειμένου να αναπτύξει τις διεθνείς δραστηριότητες της Qatar Petroleum στην εξόρυξη, διύλιση και εμπορία αερίου και ενέργειας.
Η QPI αναπτύσσει την επενδυτική της δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς ενεργειακούς παίκτες, υλοποιώντας το στόχο του Κατάρ για διεθνή διαφοροποίηση και ανάπτυξη.
Η QPI έχει αποκτήσει φήμη στην εξόρυξη, τη διύλιση, την παραγωγή και την εμπορία πετροχημικών, αερίου και ενέργειας, αξιοποιώντας επενδυτικές ευκαιρίες και υλοποιώντας εξαγορές.
Το διεθνές χαρτοφυλάκιο δισεκατομμυριών της QPI περιλαμβάνει συνεργασίες και κοινοπραξίες σε ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Κίνα, Αίγυπτο, Δημοκρατία του Κονγκό και Μαυριτανία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την QPI: www.qpi.com.qa
Σχετικά με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, με παρουσία επίσης στην Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Την τελευταία πενταετία, οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου ξεπέρασαν τα 1,5 δις. ευρώ. H συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ενεργειακών μονάδων που ανήκουν ή στις οποίες
συμμετέχει ο Όμιλος είναι 1080 MW.
Πληροφορίες προς τους συντάκτες:

Κωνσταντίνος Λάμπρου – Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Sarah Al‐Dorani – QPI – Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.