Local
Για την ορθότερη περιήγησή σου στον ιστότοπό μας, προτείνεται η χρήση άλλου browser (Edge, Firefox, Chrome, Safari).
e-contract
21.10.2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γιατί αυξάνονται οι τιμές ενέργειας (06/2022 update)

Εμείς, εδώ στον ΗΡΩΝΑ, νιώθουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε και να σας εξηγήσουμε τα αίτια της πρωτόγνωρης ενεργειακής καταιγίδας που καλείται να αντιμετωπίσει όλη η ελληνική κοινωνία.

Τι διαβάζουμε στα νέα - Αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως ήδη γνωρίζετε και από τα μέσα ενημέρωσης, το κόστος της ενέργειας αυξάνεται. Διεθνώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ.   Το κόστος του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε και του ηλεκτρικού ρεύματος τριπλασιάστηκε. Οι εκτιμήσεις θέλουν την αποκλιμάκωση των τιμών να ξεκινά μετά την άνοιξη του 2022.

 

Τι προκάλεσε την αύξηση των τιμών της ενέργειας;

Οι πρωτοφανείς αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια αποδίδονται σε πέντε αιτίες:

Αύξηση ζήτησης ενέργειας. Μετά την άρση του lockdown παγκοσμίως, ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι οικονομίες ανακάμπτουν. Η ζήτηση και η παραγωγή σταδιακά αυξάνονται. Όμως, η ζήτηση ανεβαίνει με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την προσφορά των προϊόντων. Οι βιομηχανίες και οι μεταφορές αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση και απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.

Δυσκολίες στην τροφοδοσία του φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως από το φυσικό αέριο. Οι ποσότητες του καυσίμου φτάνουν στις χώρες με αγωγούς από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν ή και σε υγροποιημένη μορφή με δεξαμενόπλοια. 

Γεωπολιτικοί λόγοι, η απουσία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά και η αστοχία ευρωπαϊκών χωρών να προβλέψουν την αυξημένη ζήτηση προκάλεσαν πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (CO2). Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζονται από το κόστος των ρύπων που εκλύονται για την παραγωγή της. Οι βιομηχανίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν σε δημοπρασίες δικαιώματα ρύπων για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται. Οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν σε ένα χρόνο τριπλασιαστεί.

Η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει την ήδη προβληματική ενεργειακή συγκυρία.

  • Ο περυσινός βαρύς χειμώνας μείωσε τα διαθέσιμα αποθέματα φυσικού αερίου στη Β. Ευρώπη. Η αναπλήρωση τους θα επιβαρύνει την φετινή ζήτηση.
  • Η καλοκαιρινή ξηρασία αύξησε τις ανάγκες για συνεχή κλιματισμό. Παράλληλα, οι λιγότερες βροχές μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
  • Λόγω ανέμων χαμηλότερης έντασης σε σχέση με άλλες χρονιές είχαμε μικρότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας.
  • Τυφώνες στις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή εξαγωγής φυσικού αερίου μειώνοντας την προσφορά του σε παγκόσμια κλίμακα.

Η καθυστέρηση της μετάβασης σε μορφές φθηνότερης «πράσινης» ενέργειας. Αν η Ελλάδα και η Ευρώπη είχαν εφαρμόσει νωρίτερα τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης με την ανάπτυξη περισσότερων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης θα ήταν σημαντικά μικρότερο. 

 

Πώς σχετίζεται το κόστος της ενέργειας με τον λογαριασμό μου;

Οι λογαριασμοί ενέργειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις τιμές του κόστους ενέργειας (τιμές «χονδρικής»). Αυτές τις τιμές πληρώνουν όλοι οι προμηθευτές ενέργειας, όπως εμείς, για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχουμε στους πελάτες μας.

Το κόστος του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε και του ηλεκτρικού ρεύματος τριπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ενέργειας να έχουν αυξηθεί από όλους τους προμηθευτές και προς όλους τους καταναλωτές, τόσο σε Ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές στην ενέργεια το χειμώνα;

Οι προβλέψεις θέλουν τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο, αν ο χειμώνας είναι βαρύς, λόγω της αύξησης ζήτησης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Οι εκτιμήσεις θέλουν την αποκλιμάκωση των τιμών να ξεκινά μετά την άνοιξη του 2022.

 

Πώς βοηθάει η πολιτεία στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης; 

Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας άμεσα την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους αποφάσισε τη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης με στόχο την  επιδότηση στους καταναλωτές μέρους των αυξήσεων των Λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης συγκεντρώνει έσοδα από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων CO2 και από τον Ειδικό Λογαριασμό που έχει συσταθεί για τη χρηματοδότηση των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία μεταφέρει μέρος των εσόδων που έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους παραγωγής της ενέργειας και κατ’ επέκταση στην αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής αγοράς στον τελικό καταναλωτή. Παράλληλα, η Πολιτεία προχώρησε και σε επιπλέον ρυθμίσεις με στόχο την ελάφρυνση του τελικού καταναλωτή αναστέλλοντας τη χρέωση κάποιων κατηγοριών ρυθμιζόμενων χρεώσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών και μετακυλώντας έκπτωση στην προμήθεια φυσικού αερίου προς τους οικιακούς καταναλωτές.

 

Ποιες είναι οι επιδοτήσεις, εκπτώσεις ή άλλες διευκολύνσεις που θα δω στο λογαριασμό μου;

1.Κρατική Επιδότηση

Θα διαπιστώσετε ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί και θεσπιστεί από την Πολιτεία, χορηγείται κρατική επιδότηση που εμφανίζεται στο Λογαριασμό σας με την ένδειξη «Πίστωση Ταμείου Εν. Μετάβασης».

- Για λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας πελατών, η επιδότηση ορίζεται ανά τύπο τιμολογίου, σύμφωνα με τους πίνακες στους παρακάτω συνδέσμους:

- Για λογαριασμούς φυσικού αερίου όλων των καταναλωτών (εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας), η επιδότηση ορίζεται σύμφωνα με τον πίνακα στον παρακάτω σύνδεσμο:


(Τελευταία ενημέρωση Ιούνιος 2022)

2.Αναστολές χρεώσεων

Στους λογαριασμούς Ηλεκτρικής Ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα για:

  • Παροχές Μέσης Τάσης (MV)
  • Παροχές Χαμηλής Τάσης, Αγροτικά και Βιομηχανικά, Συμφωνημένης Ισχύος ίσης ή μεγαλύτερης των 85 kVA (3Φ)

αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων των «Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας» (Υ.Κ.Ω.) για την περίοδο κατανάλωσης από 1/11/2021.   Σχετικά με το ακριβές ποσό χρέωσης «Υ.Κ.Ω» που αναλογεί στην εκάστοτε κατανάλωση, το χρόνο και τον τρόπο εξόφλησης των χρεώσεων «Υ.Κ.Ω», θα ακολουθήσει ενημέρωση μέσω των λογαριασμών.

Στους λογαριασμούς Φυσικού Αερίου οικιακών πελατών (αυτόνομη ή κεντρική θέρμανση), αναστέλλεται η καταβολή «Χρεώσεων Χρήσης Διανομής» (Χ.Χ.Δ.) φυσικού αερίου για την περίοδο κατανάλωσης από 1/11/2021 έως και 31/12/2021.  Θα ακολουθήσει ενημέρωση μέσω των λογαριασμών για τα ποσά που αντιστοιχούν στις Χ.Χ.Δ. της περιόδου αυτής που αναστέλλονται, τα οποία θα εξοφληθούν ατόκως, με διακανονισμό σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τον Απρίλιο 2022, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία.

(Τελευταία ενημέρωση Δεκέμβριος 2021)

3.Εκπτώσεις

Στους λογαριασμούς Φυσικού Αερίου οικιακών πελατών (αυτόνομη ή κεντρική θέρμανση), θα γίνει σε επόμενους λογαριασμούς αναδρομική μετακύλιση έκπτωσης του κόστους φυσικού αερίου, όπως φαίνεται παρακάτω άνα Μήνα Κατανάλωσης:

Οκτώβριος 21:  Έκπτωση 0,011 (€/kWh)

Νοέμβριος 21: Έκπτωση 0,015 (€/kWh)

Δεκέμβριος 21: Έκπτωση 0,034 (€/kWh)

(Τελευταία ενημέρωση Δεκέμβριος 2021)

 

Τι κάνει ο ΗΡΩΝ για τις αυξήσεις τιμών;

Ο ΗΡΩΝ, αναγνωρίζοντας την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, παρέχει μέσα από προγράμματα και υπηρεσίες του εναλλακτικές λύσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας:

  • χορηγεί την κρατική επιδότηση από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της, εφαρμόζοντας παράλληλα όλες τις εκπτώσεις των εμπορικών του προγραμμάτων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των πελατών του.
  • Διαθέτει προγράμματα με ενιαία τιμή όλο το 24ωρο, 45% έκπτωση σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καμία χρονική δέσμευση.

Πρόγραμμα για το σπίτι UP4ALL

Πρόγραμμα για την επιχείρηση UP4BUSINESS 1

  • Ο ΗΡΩΝ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που προσφέρει σήμερα το καινοτόμο εργαλείο αντιστάθμισης σημαντικού τμήματος των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους το ΗΡΩΝ ΕN.Α, αξιοποιώντας την παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

 

Θα ήθελα όσα προφέρει ο ΗΡΩΝ. Τι να κάνω αν είμαι σε άλλο προμηθευτή;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα και ένας εκπρόσωπος ΗΡΩΝ θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας, μέσω τηλεφώνου ή e-mail, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει για να σας ενημερώσει για τα προγράμματά μας.

 

Δυσκολεύομαι να πληρώσω. Τι επιλογές έχω;

Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για προσωρινή αναστάτωση στην αγορά ενέργειας, αλλά εάν αδυνατείτε να παραμείνετε συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών σας, μπορούμε να συμφωνήσουμε ένα πρόγραμμα πληρωμών (διακανονισμό) που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

 

Υπάρχουν άλλοι τρόποι να μειώσω το ύψος του λογαριασμού μου;

Μικρές συνήθειες στην καθημερινότητα μπορούν να επιφέρoυν σημαντική μείωση στην κατανάλωση ρεύματος. Η εξοικονόμηση ενέργειας, ιδίως για αυτόν τον χειμώνα, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε για να μειώσετε το ύψος του λογαριασμού σας.

Βρείτε όλες τις συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι και τη δουλειά.

 

Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή κρίση και θα φροντίσουμε να σας ενημερώνουμε για ό,τι νεότερο υπάρχει.

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε.

 

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

02.04.2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 χρόνια Ενεργειακή Κοινότητα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α.

Τρία χρόνια συμπλήρωσε πρόσφατα η πρώτη και μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα της χώρας μας, η Ενεργειακή Κοινότητα HΡΩΝ ΕΝ.Α., που απαριθμεί πλέον 5.000 μέλη που την τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

07.03.2024
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πίστωση Ειδικού Τέλους ΑΠΕ 1% έτους 2020

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, σε συνέχεια της δημοσίευσης του Οριστικού Πίνακα για τον επιμερισμό των ποσών από σταθμούς ΑΠΕ σε μία ή περισσότερες Δημοτικές ή Τοπικές κοινότητες για το έτος 2020 ...

26.02.2024
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νικητές διαγωνισμού «ΓΙΝΕ ΠΕΛΑΤΗΣ ΗΡΩΝ»

Για μία ακόμα φορά, οι νέοι πελάτες του ΗΡΩΝΑ κέρδισαν μοναδικά δώρα!

22.01.2024
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΗΡΩΝ VIBES: ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Το νέο, πρωτοποριακό πρόγραμμα επιβράβευσης ΗΡΩN VIBES παρουσίασε στο καταναλωτικό κοινό η κορυφαία εταιρεία ενέργειας ΗΡΩΝ, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της να κερδίζουν μοναδικά δώρα μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή πλατφόρμα, που φιλοξενείται από την εφαρμογή myΗΡΩΝ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
QUESTION 01
Πόσο χρήσιμες σου φάνηκαν οι πληροφορίες σχετικά τα θέματα που σε ενδιέφεραν;
QUESTION 02
Βρήκες όλες τις πληροφορίες που χρειαζόσουν;
QUESTION 03
Πόσο εύκολα βρήκες τις πληροφορίες που σε ενδιέφεραν;
QUESTION 04
Θα έλεγες ότι οι εντυπώσεις σου από το σύνολο της ιστοσελίδας ΗΡΩΝ είναι ικανοποιητικές;
QUESTION 05
Υπάρχει κάτι επιπλέον, που θα ήθελες να υπάρχει μέσα στην ιστοσελίδα αλλά δεν το βρήκες;