Local
Για την ορθότερη περιήγησή σου στον ιστότοπό μας, προτείνεται η χρήση άλλου browser (Edge, Firefox, Chrome, Safari).
e-Contract
21.10.2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γιατί αυξάνονται οι τιμές ενέργειας (11/2021 update)

Εμείς, εδώ στον ΗΡΩΝΑ, νιώθουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε και να σας εξηγήσουμε τα αίτια της πρωτόγνωρης ενεργειακής καταιγίδας που καλείται να αντιμετωπίσει όλη η ελληνική κοινωνία.

Τι διαβάζουμε στα νέα - Αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως ήδη γνωρίζετε και από τα μέσα ενημέρωσης, το κόστος της ενέργειας αυξάνεται. Διεθνώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ.   Το κόστος του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε και του ηλεκτρικού ρεύματος τριπλασιάστηκε. Οι εκτιμήσεις θέλουν την αποκλιμάκωση των τιμών να ξεκινά μετά την άνοιξη του 2022.

 

Τι προκάλεσε την αύξηση των τιμών της ενέργειας;

Οι πρωτοφανείς αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια αποδίδονται σε πέντε αιτίες:

Αύξηση ζήτησης ενέργειας. Μετά την άρση του lockdown παγκοσμίως, ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι οικονομίες ανακάμπτουν. Η ζήτηση και η παραγωγή σταδιακά αυξάνονται. Όμως, η ζήτηση ανεβαίνει με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την προσφορά των προϊόντων. Οι βιομηχανίες και οι μεταφορές αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση και απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.

Δυσκολίες στην τροφοδοσία του φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως από το φυσικό αέριο. Οι ποσότητες του καυσίμου φτάνουν στις χώρες με αγωγούς από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν ή και σε υγροποιημένη μορφή με δεξαμενόπλοια. 

Γεωπολιτικοί λόγοι, η απουσία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά και η αστοχία ευρωπαϊκών χωρών να προβλέψουν την αυξημένη ζήτηση προκάλεσαν πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (CO2). Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζονται από το κόστος των ρύπων που εκλύονται για την παραγωγή της. Οι βιομηχανίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν σε δημοπρασίες δικαιώματα ρύπων για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται. Οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν σε ένα χρόνο τριπλασιαστεί.

Η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει την ήδη προβληματική ενεργειακή συγκυρία.

  • Ο περυσινός βαρύς χειμώνας μείωσε τα διαθέσιμα αποθέματα φυσικού αερίου στη Β. Ευρώπη. Η αναπλήρωση τους θα επιβαρύνει την φετινή ζήτηση.
  • Η καλοκαιρινή ξηρασία αύξησε τις ανάγκες για συνεχή κλιματισμό. Παράλληλα, οι λιγότερες βροχές μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
  • Λόγω ανέμων χαμηλότερης έντασης σε σχέση με άλλες χρονιές είχαμε μικρότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας.
  • Τυφώνες στις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή εξαγωγής φυσικού αερίου μειώνοντας την προσφορά του σε παγκόσμια κλίμακα.

Η καθυστέρηση της μετάβασης σε μορφές φθηνότερης «πράσινης» ενέργειας. Αν η Ελλάδα και η Ευρώπη είχαν εφαρμόσει νωρίτερα τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης με την ανάπτυξη περισσότερων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης θα ήταν σημαντικά μικρότερο. 

 

Πώς σχετίζεται το κόστος της ενέργειας με τον λογαριασμό μου;

Οι λογαριασμοί ενέργειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις τιμές του κόστους ενέργειας (τιμές «χονδρικής»). Αυτές τις τιμές πληρώνουν όλοι οι προμηθευτές ενέργειας, όπως εμείς, για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχουμε στους πελάτες μας.

Το κόστος του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε και του ηλεκτρικού ρεύματος τριπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ενέργειας να έχουν αυξηθεί από όλους τους προμηθευτές και προς όλους τους καταναλωτές, τόσο σε Ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές στην ενέργεια το χειμώνα;

Οι προβλέψεις θέλουν τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο, αν ο χειμώνας είναι βαρύς, λόγω της αύξησης ζήτησης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Οι εκτιμήσεις θέλουν την αποκλιμάκωση των τιμών να ξεκινά μετά την άνοιξη του 2022.

 

Πώς βοηθάει η πολιτεία στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης; 

Η πολιτεία έχει προβλέψει την επιδότηση μέρους των αυξήσεων για τη δύσκολη επερχόμενη χειμερινή περίοδο. Θα τη βλέπετε με τη μορφή πίστωσης στους λογαριασμούς ρεύματος για  τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Σεπτεμβρίου έως και Δεκεμβρίου 2021.

 

Πώς μπορώ να υπολογίσω το ύψος της κρατικής επιδότησης στο λογαριασμό μου;

Θα διαπιστώσετε μάλιστα ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να θεσπιστούν από την Πολιτεία, το ύψος της κρατικής επιδότησης χορηγείται για τις πρώτες 300 KWh κάθε μήνα (310 KWh για τους μήνες με 31 ημέρες) και ορίζεται ανάλογα με τον τύπο του τιμολογίου όπως φαίνεται στους παρακάτω πίνακες:

 

Τι κάνει ο ΗΡΩΝ για τις αυξήσεις τιμών;

Ο ΗΡΩΝ, αναγνωρίζοντας την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, παρέχει μέσα από προγράμματα και υπηρεσίες του εναλλακτικές λύσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας:

  • χορηγεί την κρατική επιδότηση από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της, εφαρμόζοντας παράλληλα όλες τις εκπτώσεις των εμπορικών του προγραμμάτων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των πελατών του.
  • Διαθέτει προγράμματα με ενιαία τιμή όλο το 24ωρο, 45% έκπτωση σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καμία χρονική δέσμευση.

Πρόγραμμα για το σπίτι UP4ALL

Πρόγραμμα για την επιχείρηση UP4BUSINESS 1

  • Διαθέτει προγράμματα με εγγυημένα σταθερή τιμή που μπορούν να σας προστατεύσουν από τις διακυμάνσεις των τιμών. Εάν ανησυχείτε για μελλοντικές αυξήσεις, τότε ένα πρόγραμμα σταθερού τιμολογίου θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Πρόγραμμα για το σπίτι ONLY HOME

Πρόγραμμα για την επιχείρηση ONLY BUSINESS

  • Ο ΗΡΩΝ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που προσφέρει σήμερα το καινοτόμο εργαλείο αντιστάθμισης σημαντικού τμήματος των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους το ΗΡΩΝ ΕN.Α, αξιοποιώντας την παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

 

Θα ήθελα όσα προφέρει ο ΗΡΩΝ. Τι να κάνω αν είμαι σε άλλο προμηθευτή;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα και ένας εκπρόσωπος ΗΡΩΝ θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας, μέσω τηλεφώνου ή e-mail, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει για να σας ενημερώσει για τα προγράμματά μας.

 

Δυσκολεύομαι να πληρώσω. Τι επιλογές έχω;

Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για προσωρινή αναστάτωση στην αγορά ενέργειας, αλλά εάν αδυνατείτε να παραμείνετε συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών σας, μπορούμε να συμφωνήσουμε ένα πρόγραμμα πληρωμών (διακανονισμό) που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

 

Υπάρχουν άλλοι τρόποι να μειώσω το ύψος του λογαριασμού μου;

Μικρές συνήθειες στην καθημερινότητα μπορούν να επιφέρoυν σημαντική μείωση στην κατανάλωση ρεύματος. Η εξοικονόμηση ενέργειας, ιδίως για αυτόν τον χειμώνα, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε για να μειώσετε το ύψος του λογαριασμού σας.

Βρείτε όλες τις συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι και τη δουλειά.

 

Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή κρίση και θα φροντίσουμε να σας ενημερώνουμε για ό,τι νεότερο υπάρχει.

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε.

 

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

18.10.2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τροποποίηση Ονομασίας Εμπορικών Προγραμμάτων Προμήθειας ΦΑ FIX

Σας ενημερώνουμε ότι η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. θα προβεί από την 22/11/2021, στη μετονομασία...

12.10.2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΗΡΩΝ

Οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΗΡΩΝ, μέλη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους, καινοτομούν και προσφέρουν πρώτες στην ελληνική αγορά τις μακροχρόνιες Συμβάσεις Πώλησης Ενέργειας (PPAs).

07.10.2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. «επενδύει» ο Όμιλος Λιανικής Πώλησης Bazaar

O Όμιλος ΗΡΩΝ, η κορυφαία ελληνική εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας, και ο Όμιλος Καταστημάτων Λιανικής Πώλησης Bazaar, κάνουν το επόμενο βήμα στην πολυετή συνεργασία τους με το καινοτόμο πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α

22.09.2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΗΡΩΝ εγκαινιάζει τα νέα του καταστήματα σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα και Βόλο

Ο κορυφαίος όμιλος παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ συνεχίζει τη δυναμική επέκταση του δικτύου καταστημάτων του σε όλη την Ελλάδα και εγκαινιάζει 5 συνολικά νέα καταστήματα σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα και Βόλο...

ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
QUESTION 01
Πόσο χρήσιμες σου φάνηκαν οι πληροφορίες σχετικά τα θέματα που σε ενδιέφεραν;
QUESTION 02
Βρήκες όλες τις πληροφορίες που χρειαζόσουν;
QUESTION 03
Πόσο εύκολα βρήκες τις πληροφορίες που σε ενδιέφεραν;
QUESTION 04
Θα έλεγες ότι οι εντυπώσεις σου από το σύνολο της ιστοσελίδας ΗΡΩΝ είναι ικανοποιητικές;
QUESTION 05
Υπάρχει κάτι επιπλέον, που θα ήθελες να υπάρχει μέσα στην ιστοσελίδα αλλά δεν το βρήκες;