Local
Για την ορθότερη περιήγησή σου στον ιστότοπό μας, προτείνεται η χρήση άλλου browser (Edge, Firefox, Chrome, Safari).
e-contract

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

Απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας: ο δρόμος προς μια βιώσιμη ανάκαμψη. Εξοικονομώντας ενέργεια στην πράξη, κάνεις οικονομία στον λογαριασμό σου, αλλά και συμμετέχεις ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑΤΙ

ΠΕΡΙΟΡΙΖΩ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται. Η κλιματική αλλαγή και ο περιορισμός των συνεπειών της σχετίζεται άμεσα με την καταναλισκόμενη ενέργεια.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑΤΙ

ΑΦΗΝΩ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Το ενεργειακό αποτύπωμα είναι η ποσότητα σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές συνήθειες κάθε ανθρώπου, οι οποίες σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
QUESTION 01
Πόσο χρήσιμες σου φάνηκαν οι πληροφορίες σχετικά τα θέματα που σε ενδιέφεραν;
QUESTION 02
Βρήκες όλες τις πληροφορίες που χρειαζόσουν;
QUESTION 03
Πόσο εύκολα βρήκες τις πληροφορίες που σε ενδιέφεραν;
QUESTION 04
Θα έλεγες ότι οι εντυπώσεις σου από το σύνολο της ιστοσελίδας ΗΡΩΝ είναι ικανοποιητικές;
QUESTION 05
Υπάρχει κάτι επιπλέον, που θα ήθελες να υπάρχει μέσα στην ιστοσελίδα αλλά δεν το βρήκες;
ΠΙΣΩ
ΚΟΥΖΙΝΑ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ - ΚΟΥΖΙΝΑ

Χαμηλή θερμοκρασία

Χαμήλωσε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να διατηρείται ο βρασμός.

Έξυπνη χρήση

Θέλεις να πιεις ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ? Απλά γέμισε το βραστήρα μόνο με όσο νερό θα χρειαστείς για το ρόφημά σου!

Έξυπνος βρασμός

Όταν μαγειρεύεις λαχανικά, απλά χρησιμοποίησε όσο νερό χρειάζεται για να τα κρατήσει καλυμμένα.

Βραστό νερό

Χρησιμοποίησε βραστήρα για να βράσεις το νερό για το μαγείρεμα, αντί να περιμένεις να βράσει το νερό στην κατσαρόλα. Είναι πιο γρήγορο και ταυτόχρονα λιγότερο ενεργοβόρο!

Καπάκι σε σκεύη

Χρησιμοποίησε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα που έχει το σωστό μέγεθος για την εστία της κουζίνας σου και στη συνέχεια, βάλε ένα καπάκι σε αυτό. Έτσι θα θερμανθεί πιο γρήγορα, και θα χρησιμοποιήσεις λιγότερο ρεύμα ή φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονο μαγείρεμα

Επένδυσε σε έναν ατμομάγειρα ή σε ένα σκεύος με χωρίσματα, ώστε να μπορείς να μαγειρέψεις διαφορετικά λαχανικά, σε μία μόνο μαγειρική εστία.

Χρήση μικροκυμάτων

Μπορείς να μαγειρέψεις στο φούρνο μικροκυμάτων, αντί στον φούρνο. Μαγειρεύει φαγητό πιο γρήγορα και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Χρήση θερμότητας

Σβήσε την εστία ή το φούρνο περίπου 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και άσε την εναπομένουσα θερμότητα να κάνει τα υπόλοιπα.

Κλειστή πόρτα

Κράτα την πόρτα του φούρνου κλειστή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Οι απώλειες στη θερμοκρασία μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 25 βαθμούς κάθε φορά που την ανοιγοκλείνεις.

ΠΙΣΩ
ΨΥΓΕΙΟ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ - ΨΥΓΕΙΟ

Σωστή θερμοκρασία

Μη βάζεις ποτέ ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Διαταράσσει την εσωτερική θερμοκρασία! Άφηνε πάντα το φαγητό να κρυώσει, πριν το τοποθετήσεις στο ψυγείο σου.

Θερμοκρασία ψυγείου

Ρύθμισε τη θερμοκρασία του ψυγείου σου από 3°C έως 5°C.

Σωστή χρήση

Προσπάθησε να ανοιγοκλείνεις την πόρτα του ψυγείου σου όσο το δυνατόν λιγότερες φορές στη διάρκεια της ημέρας και μην αφήνεις ποτέ την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή για περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Κάνε απόψυξη

Κάνε απόψυξη του ψυγείου καθώς και της κατάψυξης σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία συσσωρευμένου πάγου. Ο πάγος εμποδίζει τη σωστή λειτουργία τα κατάψυξης.

Σωστή διαρρύθμιση

Διαρρύθμισε την κουζίνα έτσι, ώστε το ψυγείο να μην είναι τοποθετημένο κοντά στην κουζίνα ή σε σημείο που να δέχεται απευθείας το ηλιακό φως.

Καθαρό ψυγείο

Ξεσκόνισε πού και πού το ψυγείο σου από την πίσω πλευρά. Όταν η σκόνη συγκεντρώνεται στα πηνία στο πίσω μέρος του ψυγείου, καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια για την λειτουργία του.

Ενεργειακή κατανάλωση

Επένδυσε σε ένα καινούργιο ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α+++, με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Έτσι, μπορείς να εξοικονομήσεις αρκετά ευρώ το χρόνο.

ΠΙΣΩ
ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ - ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ

Οργανωμένες πλύσεις

Αντί να βάζεις πλυντήριο κάθε μέρα, μάζεψε όλα τα ρούχα σου και βάλε πλυντήριο μία φορά την εβδομάδα!

Οικολογική πλύση

Πλύνε σε οικολογικό πρόγραμμα τα ρούχα σου. Όπως είναι γνωστό, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια αλλά και νερό.

Φυσικό στέγνωμα

Στέγνωσε τα ρούχα σου έξω, αντί να χρησιμοποιήσεις το στεγνωτήριο.

Καθαρά φίλτρα

Κράτα καθαρά τα φίλτρα στο πλυντήριό σου.

Όχι στην πρίζα

Βεβαιώσου πως το πλυντήριο έχει τελειώσει και βγάλ' το από την πρίζα. Όσο είναι στην πρίζα, συνεχίζει να καταναλώνει.

ΠΙΣΩ
ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ - ΘΕΡΜΑΝΣΗ/ ΨΥΞΗ

Εξαερισμός καλοριφέρ

Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων το χειμώνα, κράτα καθαρά και εξαερωμένα τα σώματα του καλοριφέρ.

Στέγνωμα στην απλώστρα

Όσο δελεαστικό και αν ακούγεται, μη στεγνώνεις τα ρούχα σου στα καλοριφέρ. Αυτό κάνει τα θερμαντικά σώματα να δουλεύουν περισσότερο από ότι χρειάζεται.

Περιορισμός ηλιακού φωτός

Για την ψύξη του σπιτιού το καλοκαίρι απαιτείται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια περιορίζοντας το ηλιακό φως που εισέρχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποίησε περσίδες και κάλυψε τα παράθυρα.

Ρύθμιση θερμοστάτη

Ρύθμισε τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη, ώστε να μην υπερβαίνει τους 18οC-20οC.

Βραδινός ύπνος

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ρυθμίζοντας το θερμοστάτη σε ακόμα χαμηλότερη θερμοκρασία δεν επιτυγχάνεις μόνο οικονομία αλλά κάνεις καλό και στην υγεία σου.

Κλειστό καλοριφέρ

Μην αφήνεις ανοιχτό το θερμοστάτη σε υψηλή θερμοκρασία, αν δεν είσαι στο διαμέρισμα.

Έξυπνη θέρμανση

Χρησιμοποίησε το χρονόμετρο της κεντρικής θέρμανσης (όχι το θερμοστάτη) για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της θέρμανσης.

Σωστή τοποθέτηση

Κράτα το καλοριφέρ σου σε απόσταση από μεγάλα έπιπλα. Για παράδειγμα, μη βάλεις έναν καναπέ μπροστά από το καλοριφέρ, γιατί ο καναπές θα απορροφήσει μεγάλο κομμάτι της θερμότητας.

Πάνελ θερμότητας

Αν τα καλοριφέρ σου είναι στερεωμένα σε εξωτερικό τοίχο, δοκίμασε να βάλεις πάνελ θερμότητας πίσω τους, ώστε η θερμότητα που παράγουν να αντανακλάται στο δωμάτιο.

Εκτροπή θερμότητας

Για οικίες με ψηλές οροφές, μπορείς να τοποθετήσεις ένα ράφι ακριβώς πάνω από το καλοριφέρ. Αυτό βοηθά στο να εκτραπεί η θερμότητα προς το κέντρο της αίθουσας, αντί να κινείται προς τα πάνω.

Μόνωση οικίας

Επένδυσε στη μόνωση του σπιτιού. Η μόνωση τοίχων θα μπορούσε να σου εξοικονομήσει σημαντικά χρήματα ετησίως. Επίσης, βάζοντας μονωτική ταινία στις ρωγμές των παραθύρων, εμποδίζεις τη θερμότητα να διαφύγει προς τα έξω.

Τακτική συντήρηση

Κάνε τακτικό έλεγχο και συντήρηση στον λέβητα και τις συσκευές αερίου.

Έλεγχος θερμοκρασίας

Έλεγξε τη θερμοκρασία του κάθε δωματίου με τη χρήση συσκευών (π.χ. θερμοστατικές κεφαλές) που τοποθετούνται σε κάθε θερμαντικό σώμα.

Μείωση θερμοκρασίας

Μείωση κατά 1οC της θερμοκρασίας στα δωμάτια, σημαίνει εξοικονόμηση που αγγίζει περίπου το 6% της συνολικής ενέργειας.

ΠΙΣΩ
ΖΕΣΤΟ
ΝΕΡΟ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ - ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, ανάψτε το θερμοσίφωνα όσο και όταν τον χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό.

Διάρκεια Ντους

Κρατήστε το ντους σας για περίπου 10 λεπτά ή επενδύστε σε μια οθόνη ντους για να βλέπετε το πόσο ζεστό νερό χρησιμοποιείτε.

Επιλογή Λέβητα

Σε περίπτωση αντικατάστασης του λέβητα τοποθετήστε έναν νέο λέβητα τεχνολογίας συμπύκνωσης ή υψηλής αποδοτικότητας.

ΠΙΣΩ
ΓΕΝΙΚΑ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ - ΓΕΝΙΚΑ

Μείωσε Απώλειες

Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας στο σπίτι ή στο γραφείο σας, μπορείτε να κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, όπως αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη.

Ενεργειακή Κατανάλωση

Όλες οι σύγχρονες συσκευές, διαθέτουν ενεργειακή ετικέτα, η οποία μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοσή τους. Επιλέξτε μία συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Κλειστά Φώτα

Η ενέργεια που θα καταναλώσετε εάν ξεχνάτε τα φώτα του γραφείου σας ανοιχτά, για έναν χρόνο, θα μπορούσε να κρατήσει το σπίτι σας ζεστό για τρεις μήνες.

Καθαρές Λάμπες

Καθαρίστε τακτικά τις λάμπες των φωτιστικών και θα δείτε ότι αποδίδουν καλύτερα.

Στόρια σε Παράθυρα

Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμήστε κινητά στόρια παρά κουρτίνες στα παράθυρα.

Φυσικό Φως

Αφήστε το φυσικό φως να περνάει από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές των χώρων. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη επάρκεια και καλύτερη κατανομή.

Λαμπτήρες LED

Αντικαταστήστε όλους τους απλούς λαμπτήρες με λαμπτήρες LED. Έχει αποδειχθεί ότι με τη χρήση λαμπτήρων LED, μπορεί να εξοικονομηθεί μέχρι και το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως.

Σβηστά Φώτα

Σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο. Η κατανάλωση που προκύπτει από τα φώτα σε έναν τυπικό λογαριασμό ρεύματος ανέρχεται στο 12%.

Κατανάλωση Συσκευής

Πριν προχωρήσετε στην αγορά μιας συσκευής ενημερωθείτε για τη κατανάλωση της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής).

Πάντα Κλειστός Διακόπτης

Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό από το διακόπτη της συσκευής και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές αυτές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

Βγάλε την Πρίζα

Βγάλτε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε. Συσκευές όπως οι τηλεοράσεις, τα dvd και τα ηχητικά συστήματα καταναλώνουν ποσότητες ενέργειας ακόμα και όταν είναι κλειστά και δεν χρησιμοποιούνται.

Διάρκεια Φόρτισης

Μην αφήνετε το κινητό σας στην πρίζα να φορτίζει όλη την νύχτα. Χρειάζεται μόνο μερικές ώρες για να φορτίσει τελείως.

Κλείσε το laptop

Μην αφήνετε τον υπολογιστή ή το laptop σας ανοιχτό όλη την ημέρα. Προσπαθήστε να το έχετε ανοιχτό μόνο τις ώρες που το χρησιμοποιείτε.